5
(1)

Boken «Ollianna» er en blanding mellom dikt, prosa og illustrasjoner egnet for en barnebok. Fargerik lyrisk prosa ville nok være en fyllestgjørende beskrivelse for helhetsinntrykket.

 Den handler om Olli som ikke finner seg til rette med å være gutt, som knappest finner seg til rette med å være menneske. Det hadde vært lettere å være hund. Det er med hunder som med vinden, de tar oss som vi er.

Olli er i konflikt med speilet, med far og med seg selv. Mor og hunden trøster.

Far vil ha Olli med ut i naturen – gjøre mann av ham, kan vi tenke.

Vi får i denne prosalyriske teksten et innblikk i Ollis tanker og ikke minst hens – det mest passende pronomenet enn så lenge, Olli selv kommer ikke med noen forslag – redsel for å bli ledd av, for ikke å bli tatt imot slik hen er.

Når far blir på det sinteste fordi Olli vil gå i kjole, blir selv hunden redd og stikker halen mellom bena.

Olli velger selv navnet Ollianna, og med det er Olli borte, men likevel den samme.

 Dette er en vakker, poetisk, filosofisk og ettertenksom bok om hvordan det kan føles for et barn å oppleve manglende samsvar mellom kjønn tildelt ved fødsel og kjønn opplevd her og nå.

Den gir ikke noe endelig svar på om Ollianna er et rent jentenavn eller en kombinasjon av både jente og gutt. Det er bra, fordi det åpner for flere alternativer enn to, selv om akkurat den muligheten mest er å lese mellom linjene.

 Språket i denne boka er barnslig voksent i sin poetiske og filosofiske form. Denne anmelderen oppfatter ikke dette som den typen språk vi finner i barnebøker, nettopp fordi det er både voksent og barnlig på samme tid.

 På den måten vil jeg tro at boka appellerer til lesing for barn, trygt sittende i voksnes armkrok med mulighet for å spørre: Hva betyr det? Hva mener de med det?

 Det finnes etterhvert en del litteratur for barn som beskriver og problematiserer kjønnskreative barns møter med en verden som ikke forventer de ønskene og de behovene disse barna har.

 Ethvert møte med barn som har fått nettopp slike talent med seg til jorden, er egnet til å gjøre livet bedre både for disse barna og for alle omkring.

 Boka anbefales varmt.

 

BOKANMELDELSE
«Ollianna»
av Gro Dahle,
illustrert av Kaia Dahle Nyhus,
Cappelen Damm 2020, ISBN 978-82-02-66159-5
Innbundet 22 sider flerfarget.

Om anmelderen:
Esben Esther Pirelli Benestad er lege, familieterapeut IAP, spesialist i klinisk sexologi NACS og professor emerit Universitetet i Agder

 

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This