5
(2)

Bok: Hundre år med menn som er forelsket i menn

av Tore Aasheim

Har du lyst til å fortelle din homofile sønn at det er greit at han forelsker seg i menn, eller har du en god venn som trenger å få tilbake troen på kjærligheten? Da kan kanskje denne boken være en fin overraskelse eller gave.

Det amerikanske ekteparet Hugh Nini og Neal Treadwell kom ved en tilfeldighet over et fotografi fra cirka 1920 som viser to menn som omfavner hverandre og stirrer forelsket på hverandre. Like etterpå dukket det opp et bilde på Internett av to soldater fra 1940-tallet. Soldatene poserer kinn mot kinn og på glasset i rammen er det etset inn «Din for alltid».

Disse to bildene ble etter hvert frøet til en samling på over 2800 bilder som de to karene har samlet inn på sine reiser i USA og ellers i verden. En del av disse bildene er nå samlet i en bok, «Love. A Photographic History of Men in Love», som til nå er kommet ut på fem språk og gjør salgssuksess over hele verden.

Hemmelige signaler med paraply

Selv om bildene er hentet fra en tidsepoke da partnerskap og ekteskap mellom menn ikke var lovlig, viser mange av bildene menn som har utvekslet ringer. Noen av bildene har en mer diskré i måte å vise hengivenhet på, fra 1880-tallet og fram til 1920-tallet var det å posere under en paraply en måte å vise at man hadde et romantisk forhold.

Fotoboksen, der man diskré og enkelt kunne ta små portrettbilder sammen, gjerne i en serie på tre eller fire, gjorde at flere menn turte å ta romantiske bilder sammen.

Boken skildrer romantisk kjærlighet mellom menn i hundrevis av rørende og følelsesladde fotografier tatt i perioden 1850 til 1950. Det er snakk om øyeblikksbilder, portretter og gruppebilder, både private og av mer offentlig karakter. Bildene er tatt på stranda, ute på landsbygda, hjemme og hos fotografer. Her er det fasjonabelt kledde forretningsmenn, soldater, arbeidere, studenter, sjømenn og overklassemenn.

Bildene er sporet opp på loppemarkeder, familiearkiv, i gamle kofferter og på auksjoner på nettet. Boken inkluderer bilder fra store deler av verden: Australia, Bulgaria, Canada, Kroatia, Frankrike, Tyskland, Japan, Latvia, Storbritannia og USA.

Forteller sine egne historier

Bortsett fra det rent romantiske – og noen ganger lett erotiske – i bildene, forteller de sin egen historie, alt fra moter og frisyrer, til sosiale forhold og samfunnsnormer, samt fotografiets utvikling.

Mennene som er med på bildene har hatt et felles ønske, om å bli sett, være til for hverandre og ta vare på et minne om deres felles historie – til tross for at dette medførte en risiko. Med tanke på når bildene ble tatt er hvert eneste bilde en åpen og trassig demonstrasjon av kjærlighet og hengivenhet, men også mot.

Selv om kjærligheten i flere av bildene er så sterk at de får en erotisk undertone, er det følelsene og ikke det seksuelle som står i fokus. Bildene viser enkelt og greit forelskede mennesker, to personer som er til for hverandre, så sterkt og ekte at kjønn, legning og andre menneskeskapte skillelinjer viskes bort.

Bildene i denne artikkelen/bildeserien (under)  er gjengitt med tillatelse fra Nini-Treadwell Collection © «Loving» utgitt av 5 Continents Editions.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This