«Menn kan ikke snakke om følelser.» Stereotypier er noe dritt!

av | 19 mar 2021 | Sex & Even Tyr

Even Tyr Bjerkeli

Even Tyr Bjerkeli

Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS – Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn. 

Ta kontakt med Even her.

I det hele tatt, så snakkes det mye om følelser uten egentlig å snakke om hva man føler.

Man kan snakke om at man er sint, irritert, trist og så videre, og når noen spør om hva hvorfor, så forklarer man de utenfor seg selv. Hvem som gjør en sint, hva som gjør en trist, hvordan man ble støtt – men sjelden egentlig hvorfor. 

Svært mange følelser får sitt utløp i situasjoner der man kan knytte de til noe utenfor seg selv. Ofte kan dette være foreldre, partnere, barn og venner. Men selv om ytre forhold kan drive deg til vanvidd, på godt og vondt, så har disse følelsene et utspring i en selv. 

Hvorfor føler jeg dette? Hvorfor gjør dette noe med meg? Hvorfor betyr dette så mye for meg at mine reaksjoner blir slik? 

De sterke følelsene er, i hvert fall når frontallappene er noenlunde utviklede, en sum av erfaringer og handlinger hvor en har gjort noen verdibaserte valg. Valg man gjør av livets utallige årsaker – noen bevisste, noen ubevisste og noen fordi «det er slik det skal være»; kultur, tradisjon og så videre, og så videre… 

Teksten fortsetter under annonsen.

Når vi snakker om å eie følelsene sine, for eksempel sjalusi, så snakker vi om å forstå hvor de kommer fra og hva de betyr. Det handler ikke nødvendigvis om at partneren er en dust (selv om vedkommende er det), men kanskje fordi du velger denne partneren hver eneste dag. 

Så det å snakke om følelser, er ikke bare å snakke om hva man føler og hva som er skjedd, men hvorfor man føler og på hvilken måte det som skjedde er viktig. 

Mange sliter med å kommunisere følelseslivet sitt. Noen er usikre på om de har rett til å føle det de gjør, noen er redde for følelser, redde for konsekvensene av at følelsene får ord som høres og mange har aldri fått lov til helt å sette ord på følelsene sine; Store gutter gråter ikke. Søte jenter gjør ikke slikt. Dette snakker vi ikke om! 

Om vi ønsker at voksne skal snakke åpent om følelsene sine, må vi først og fremst la barna få lov til å føle og lære de å sette ord på det de føler. 

Men, så er man voksen da. Vokabularet er like utrent som bicepsen, så hva skal man gjøre? Man kan gå på gymmen og trene – det kan hjelpe, men ikke nødvendigvis på vokabularet. 

Man kan begynne å skrive dagbok. Man kan snakke til speilbildet sitt. Man kan finne en fortrolig venn og øve med. Man kan bli rapper og battle. Eller man kan gå til en terapeut. Det finnes ingen fasit som gjelder for akkurat deg. 

Skal du lære deg å snakke om følelser, så må du ville det. Du må tørre det. Og du må øve på det. Hver eneste dag, omtrent som knipeøvelser. 

«Du gjør meg lykkelig fordi du er så snill mot meg.» 

Å fortelle til noen, eller deg selv at du er lykkelig (eller fly fette forbanna), vil gi mening når du også kan forklare det. 

Hvordan er vedkommende snill mot deg, hva betyr handlingene for deg, hvorfor gjør de deg lykkelig (eller fly fette forbanna)? Blir du lykkelig over at noen er snill mot deg fordi du ikke har opplevd det før? 

Mange er veldig flinke til å dele de mer vonde og såre følelsene, mens noen klarer bare å si «jeg elsker deg», aldri «jeg er sint på deg!». Skal man slå seg på brøstet med at «jeg er så jævlig god på å snakke om følelser», så må en også kunne snakke om hele registeret. 

Det kan også være greit å vite når en skal holde kjeft…