I dag vil jeg snakke om nakenhet

av | 14 mai 2021 | Sex & Even Tyr

Even Tyr Bjerkeli

Even Tyr Bjerkeli

Seksualitet, identitet, kjønn og samliv. Sexologien favner bredt, fordi seksualitet handler om så mye mer enn puling, pikk og fitte. Seksualitet er en oppdagelsesferd inn i en selv og eventuelle partnere.
Even Tyr er ansatt ved regionalt senter for kjønnsinkongruens, sykehuset i Vestfold og driver SIKS – Sexologene Akø og Bjerkeli på Sandefjord Helsepark. Han er opptatt av å avmystifisere sex uten å ødelegge mystikken og nytelsen, fjerne skam og negativitet, slik at man kan nyte sin seksualitet og sitt kjønn. 

Ta kontakt med Even her.

Jeg har tidligere skrevet om kroppen, og om hvordan den blir seksualisert. Nakenhet handler følgelig om kropp, men nakenhet er så mye mer, fordi ordet «naken» og avkledd, brukes om avsløring, sårbarhet, ærlighet og om å fremstå uten staffasje.

Nakenhet handler jo også om skam, tabuer og seksualisering, og de beste eksemplene er hvordan Facebook, Instagram og youtube i stor grad sensurerer den feminine brystvorten og Discovery sensurerer kjønnsorganer og feminine overkropper i «Naked and afraid».

Det finnes jo noen unntak fra sensureringen, men da er det gjerne med en rimelig flau følelse, som i enkelte dating-programmer; nakenheten blir fremtredende og påtakelig. 

For de som trives på naturiststrender, så blir nakenheten raskt sekundær. Den blir mer som en slags tilstand av velbehag, og man blir mer fokusert på selve møtet og personene man eventuelt møter og snakker med. Min konklusjon i dette er at klær og tildekking, gir et økt søkelys på det som skjules og at man ved å sensurere og poengtere nakenhet, faktisk øker seksualiseringen av kroppen. 

Kort sagt: Nakenhet og naturisme avseksualiserer kroppene. 

Teksten fortsetter under annonsen.

Mange unngår å være nakne, også når de er alene. De forteller at når de ser seg i speilet, eller når de ser nedover på sine kropper, så ser de alt de ikke er fornøyde med eller sågar med avsky på deler av kroppen. Dette må ikke sammenlignes med inkongruens, der kroppen ikke samsvarer med ens opplevelse av sin identitet. 

Nakenheten blir problematisk for mange, fordi kroppen ikke ser ut som de idealer man tenker en kropp skal se ut som. Det være seg kroppsform eller størrelse på enkelte deler; penis- og puppestørrelse som de umiddelbare eksemplene. Men på naturiststrendene blir man eksponert for alle typer kropper og former, og man ser snart at – som jeg ofte fremhever – vi er alle unike; vi er akkurat like forskjellige alle sammen. 

Jeg anbefaler alle å utforske kroppene sine. Ved å finne ens erogene soner; hva som føles behagelig og ikke minst hva som er vakkert med sin kropp – alene eller med partner – så begynner man å finne aksept for sin egen kropp og dens kvaliteter. Det kan ta tid, men som med all trening, så belønnes man ofte med mestringsevne. 

Svært mange forteller at ved å eksponere seg for sin egen nakenhet, så finner man det etter hvert så avslappende og naturlig, at nakenhet er å foretrekke. Man oppdager også fort at dette ikke er en seksuell tilstand, og som på naturiststranden kjenner man på det velbehaget det er å ikke være tildekket og skjult. 

Selvfølgelig kan nakenhet være sensuelt og seksuelt, alene og med andre, men det handler da om situasjon og sinnstilstand, ikke om at du er naken. 

«Kroppen min er jo ikke noe fin!» De fleste av oss har møtt mennesker som gir uttrykk for usikkerhet og til og med frykt, for å eksponere kroppene sine – da gjerne i en seksuell sammenheng. De aller fleste bryr seg fint lite om diverse særpreg som kanskje enkelte personer velger å retusjere, fordi møtet med et annet menneske er ikke en slags fotoseanse for glossy magasiner. 

Dessverre opplever mange om en poseringskultur, hvor man skal se og te seg som modeller og retusjerte kjendiser som overseksualiserer både kroppene og nakenheten. Man kan si man ikler nakenheten i en slags seksualiseringskappe, og samtidig påkrever man den nærmest uoppnåelige idealer. 

Nakenbudene:

  • Nakenhet er sunt. 
  • Nakenhet er godt. 
  • Nakenhet er naturlig. 
  • Nakenhet bør være gøy. 
  • Nakenhet bør være frigjørende.
  • Nakenhet bør være styrkende. 
  • Nakenhet kan være sensuelt. 
  • Nakenhet kan være seksuelt. 
  • Nakenhet kan være opphissende.