Hårfint eller hårløst?

av | 25 jan 2021 | Kommentar, Pernille Nylehn

Pernille Nylehn

Pernille Nylehn

Pernille Nylehn, gynekolog ved kvinneavdelingen på Haugesund sjukehus. Hun har også sin egen blogg.

Seksualitet24 er et uavhengig nettsted som har som formål å fremme sunn og positiv seksualitet, seksuell helse, kroppspositivisme og kunnskap og kompetanse rundt kjønn, seksualitet og mellommenneskelige relasjoner.

Vi inviterer også til meningsutvekslinger, kommentarer, debatt og kronikker rundt temaene.

Ta kontakt med bloggeren her.

Det fins en mote som ikke så ofte vises fram i damebladene eller aviser, den foregår i undergrunnen, nærmere bestemt underlivet.

Ni av ti norske kvinner barberer bort kjønnshåret sitt.

Jeg er en av de ganske få som virkelig følger med på dette motebildet: Jeg er gynekolog, og møter kvinner i alle aldre og samfunnslag. Og det er nå så sjelden jeg ser kjønnshår i fri dressur at jeg nesten har glemt at de finnes. Noen lar det stå igjen en liten dusk, eller ei stripe, men det er mer og mer vanlig å være helt glattbarbert. Verden er altså blitt ganske annerledes enn den gang vi tok «bikinilinja» før vi skulle på stranda. Til og med gravide er barbert … hvordan de nå får det til med en svær mage mellom seg og underlivet.

Også unge jenter gjør det. Det visstnok vanlig at de begynner å barbere seg så snart de finner noen fjon. Vi snakker altså om 12-13-åringer.

Teksten fortsetter under annonsen.

Hva så? Kan ikke folk få gjøre hva de vil med egen kropp? Jo, bevares. Jeg vil verken være smaksdommer eller moralens vokter.

Men jeg er bekymret. For det er ikke bare at det regnes som pent å være barbert. I vår underlige verden regnes som stygt og ureint å ikke gjøre det. Kvinnene forteller at de føler seg ekle og ustelte hvis de ikke barberer seg, og det er helt vanlig at de unnskylder seg når de kommer til gynekologisk undersøkelse, fordi de ikke har «stelt seg» før de kom.

Jeg aner ikke hvor slike forestillinger kommer fra, men det er garantert ikke fra en lege eller jordmor. På nettet kan man finne råd om når det passer å barbere seg før en fødsel, fordi fødselshjelperne synes det er ekkelt hvis fødekvinnen har hår nedentil. Tror dere virkelig det, jenter? Under en fødsel kan vi bli oversprøytet av blod og fostervann og barnebek. Det tar vi på strak arm, det er bare å gå i dusjen etterpå. Og så skal vi liksom reagere på at dere har kjønnshår?

Kjønnshår har en funksjon

Det var estetikken. Men det er flere grunner til at vi er utstyrt med kjønnshår: Det beskytter og isolerer det mest følsomme stedet på kroppen mot kulde, uttørking, gnissing fra klær, og fremmedlegemer. Det holder på fuktigheten, og beskytter mot infeksjoner. Mange kvinner sliter med smerter og irritasjon i underlivet. Noe av grunnen til det er at de fjerner den naturlige beskyttelsen som ligger i hårpryden, og får sår og rifter etter barbering.

Og hvis ikke disse snusfornuftige grunnene er nok: Kjønnshår har betydning for sex. Det skaper mindre friksjon under samleie. Det bevarer de gode duftene fra kvinnekjønnet … underlivet skal nemlig ikke være tørt og luktfritt, det skal være fuktig, og det skal utsondre feromoner og safter. Og stimulering av hårene bidrar til nytelse. Dessverre har mange kvinner – og mange menn, for de barberer seg også – bare opplevd sex med hårløst underliv. Dere har faktisk gått glipp av noe!

Er jeg vanskapt?

Og så har vi en mer alvorlig sak. Med barberingsmoten har kvinner fått ny bekymring: om de ser riktige ut der nede. Er kjønnsleppene for små, for store, usymmetriske? Vi som jobber med dette vet at kvinners underliv er fabelaktig mangfoldig, med folder og skrukker og krinkler og kroker. Og de er sjelden helt symmetriske. Men utenom leger og jordmødre er det jo ikke mange kvinner som har studert andres underliv, så når de unge jentene står der med speilet for å barbere seg, blir de forskrekka, skal det se sånn ut?? Og så kommer de til helsesøster eller til lege og tror de er aldeles vanskapt. Ikke sjelden lufter de tanken om operasjon, for å se mer ryddige ut, og for at det ikke skal være så pinlig når de kler av seg foran andre. Ikke rart ungdommer ikke vil dusje etter gymmen, når til og med kjønnsorganet skal oppfylle skjønnhetskrav.

Gjør hva dere vil med kroppen deres. Men vit hva dere gjør, og at det ikke er uten bivirkninger.

Og når småjenter tror de at naturlig hårvekst er ekkelt, og at de er vanskapte, må vi som er voksne kanskje tenke over hvilke signaler vi sender ut?