3.3
(3)

Det er faktisk ikke uvanlig å fantasere om å «bli brukt» i seksuell sammenheng. Bak ligger nemlig ønsket av å bli begjært, forklarer sexolog Silje Holtmon Akø til Seksualitet24.

Rett som det er, dukker det opp debatter rundt hva som ligger bak fantasier om det å bli brukt eller kontrollert, til og med voldtatt, av sin partner.

Det er faktisk ganske mange som har fantasier om nettopp dette. Tre av ti har det siste året enten fantasert eller prøvd ut ulike rollespill i seksuell eller erotisk sammenheng. (Prosjekt Sexus)

Her er det store variasjoner, men la oss se nærmere på rollespillene der noen ønsker å «være noens sexleketøy», «bli brukt», «dominert» og så videre.

ET ØNSKE OM Å BLI BEGJÆRT

Bak disse fantasiene ligger nemlig et ønske eller en følelse om å bli begjært. Partneren din tar for seg av kroppen din, på en måte som han eller hun føler for. Dette er en form for fråtsing, noe som i sin tur kan få deg til å føle deg sexy.

Her kommer en for mange viktig del av seksualitet inn: Vi ønsker alle å bli begjært.

Vi ønsker alle å være sexy for den vi er glad i. Og hvis man bygger oppunder en slik fantasi er det en veldig kroppsliggjøring av at ens partner fråtser i en selv. Når partneren «tar for seg» av deg, understreker han eller hun hvor deilig, sexy og flott du er – selv om hun eller han kanskje ikke sier det, kanskje til og med sier det motsatte. Poenget er at du gjør partneren din kåt og vedkommende har lyst til å ha sex med deg.

Og det er dette som er det interessante med disse fantasiene. Vi har alle ulike veier for å føle oss som seksuelle vesener og attråverdige.

Disse fantasiene er en kreativ og fin måte å utfolde denne delen av identiteten sin på. Så lenge det er med en partner man kommuniserer godt med, og som selv samtykker til å ta del i den. Men i kjernen av oss alle, for å kunne ha et godt seksualliv, ligger det felles for de fleste av oss, at vi trenger en følelse av hva vår seksuelle identitet er. Og en del av den identiteten er at vi tror på at andre finner oss attråverdige.

Samtidig kan det ligge litt frihet i nettopp det å være den som blir begjært, og blir gjort noe med. Du overlater ansvaret til den andre, du selv flyter med og nyter – samtidig som du vet at din partner også er kåt og har det godt.

VOLDTEKTSFANTASIER

Mange har også såkalte voldtektsfantasier. Her er det en lignende følelse eller ønske som gjør seg gjeldende: Man blir så begjært at partneren bare må, at partner ikke klarer å styre seg.

Det er viktig å bemerke at en slik fantasi på ingen måte betyr at man ønsker faktisk å bli voldtatt. En voldtekt er noe helt annet, det er et overgrep og rammes av straffeloven.

En rollespillsituasjon på sin side, med et script eller manus og to mennesker som er tiltrukket av partneren, er en jevnbyrdig og samtykkende seksuell handling. Det er vel å merke seg at et samtykke til en såkalt voldtektsfantasi kan når som helst trekkes tilbake og da skal handlingen avbrytes øyeblikkelig.

I USA er det en økende bevegelse for å pensjonere uttrykket «rape fantasies» og heller beskrive det som «devour fantasies», som på norsk vil bli noe sånt som «fråtse/begjære/fortære-fantasier».

INNSPILL ELLER KOMMENTARER?
Ta gjerne kontakt med Seksualitet24 dersom du har spørsmål eller innspill til denne teksten via vårt kontaktskjema. Alle henvendelser behandles konfidensielt.

 

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

3.3 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This