4.9
(19)

BDSM er et samtykkende rollespill. Forkortelsen BDSM er engelsk og står for bondage, disiplin, dominans, underkastelse, sadisme og masochisme.

Det kan inneholde et eller flere elementer fra de undernevnte kategoriene, og er oftest seksuelt. BDSM-fantasier er noen av de mest vanlige seksuelle fantasiene som finnes, og mange har også satt fantasiene ut i livet. Men hva går det egentlig ut på?

BDSM MED MANGE MULIGHETER

Bondage betyr at man tenner på å begrense- eller å få begrenset bevegelsesfriheten. Det kan man gjøre ved for eksempel å binde noen fast med tau, å surre dem inn i cellofan, å holde dem fast, eller ved å gå i svært høyhælte sko som gjør det vanskelig å gå uten å bli støttet.

Bondage kan kombineres med de andre kategoriene innenfor BDSM, som for eksempel dominans og underkastelse hvis man ønsker det, men det er slett ikke nødvendig. Noen syns det føles trygt og godt å sitte fast, noen liker det estetiske i tau-bondage eller lærmansjetter, og noen får et ekstra kick av å føle seg hjelpeløs og kanskje blottet.

 I en undersøkelse fra 2017 oppgir 21 prosent av menn og 20 prosent av kvinner at de har bundet fast en partner eller blitt bundet fast som en del av det å ha sex. (Hebernick, Bowling, et al, 2017)

Disiplin inkluderer gjerne straff, belønning og regler som må følges. Mange tiltrekkes av at handlinger får forutsigbare konsekvenser, som for eksempel at hvis man ikke har fulgt regelen om å gå uten truse, så får man ris.

Disiplin kan også bidra til å bygge opp en seksuelt ladet stemning hvor man føler seg sett og kan ta initiativ til lek ved å bryte en regel, eller ved å utføre en ordre på en særlig samvittighetsfull måte. Disiplin kan kombineres med rollespill som for eksempel tjener og husets frue eller sersjant og rekrutt.

ROLLER VI MØTER I HVERDAGEN

Dominans og underkastelse betyr at en eller flere har en dominant rolle, mens andre har en underdanig, og så leker man med maktforskyvningen. Stort sett alle spiller disse rollene i hverdagen som ansatt eller sjef, lege eller pasient, politi eller noen som blir stoppet i fartskontroll.

Da er det ikke så rart at mange av oss seksualiserer dem og får lyst til å eksperimentere med maktforskyvning i en trygg og samtykkende setting. Justin Lehmiller spurte over 4000 amerikanere om deres seksuelle fantasier, og det viser seg at 93 prosent av kvinner og 81 prosent av menn har fantasert om å bli dominert, og 83 prosent av kvinner og 73 prosent av menn har fantasert om å dominere noen seksuelt. (Lehmiller, 2018)

Det er mest vanlig å være en switch, altså en person som kan veksle mellom en underdanig eller dominant rolle. For de som leker uten maktforskyvning så kalles den aktive parten topp og den som mottar bunn.

Sadister tenner på å gi smerte på og masochister tenner på å få den. Ofte tenner ikke sadisten på selve smertepåføringen i seg selv, men på samspillet og reaksjonen de får fra masochisten i form av blikk, lyd eller bevegelse.

Masochister liker kun å bli påført smerte på bestemte måter og steder. Denne dynamikken er helt avhengig av samtykke og tillit mellom de som leker sammen.

Når man gir smerte til noen skiller kroppen ut kroppen adrenalin og endorfiner, kroppens egenproduserte smertestillende. Disse kan gi en følelse av å bli «høy» når man stopper smertepåføringen.

Det finnes mange ulike måter å påføre smerte på, og det er helt opp til ens egne grenser om man ønsker smerte i det hele tatt, hvor mye smerte eller hvilken metode som skal bli brukt.

Noen liker følelsen av at blodet strømmer tilbake i en brystvorte når en klype blir fjernet, andre liker spanking, eller følelsesmessig smerte som å bli ydmyket.

MANGFOLD OG KOMMUNIKASJON

Alle disse kategoriene får kanskje BDSM til å høres veldig rigid og strengt ut. Det kan det absolutt være hvis det er det man ønsker, men BDSM kan også være sensuelt, ømt, omsorgsfullt, mykt, spontant, morsomt og mye mer.

Man velger helt selv hva man ønsker å prøve og ikke, og god kommunikasjon om grenser og ønsker er essensielt. Mennesker av alle kjønn, forskjellige seksuelle orienteringer, med og uten funksjonsnedsettelser, fra ulike kulturer og i ulik alder driver med BDSM. Man kan drive med BDSM alene, med en partner, eller med flere. 

I media og porno kan man få inntrykk av at alle som driver med BDSM har haugevis av utstyr

som man bruker når man har sex, drar på BDSM-klubb, eller ser ut på en bestemt måte. Noen av oss har stor glede av å ha leketøy og sexy antrekk, men det er på ingen måte nødvendig for å utforske BDSM.

Det er også bare 2,6 prosent av kvinner og 4,3 prosent av menn som har dratt på en BDSM fest eller til en BDSM klubb. Det er også stor variasjon i kropp og utseende blant BDSM-ere.

SUNT, SIKKERT OG SAMTYKKENDE

De tre S-ene; sunt, sikkert og samtykkende er godt kjent blant BDSM-ere. De er noen av grunnpilarene i BDSM.

 Sunt betyr at BDSM-en bør være sunt både psykisk og fysisk. Før man leker sammen bør man avtale hva slags aftercare man ønsker seg. Aftercare betyr at man etter leken for eksempel roer seg litt ned sammen, har litt tid alene, spiser eller drikker litt, og gjerne snakker sammen.

Det viktigste er at man føler seg sett og ivaretatt. Hvis man for eksempel har blitt ydmyket under leken og blitt veldig kåt av det kan man likevel begynne å gruble etterpå på hva den eller de du hadde sex med egentlig tenkte om det. Med aftercare så forebygger man mot negative følelser fordi man blir trygget på at det man hadde sammen var ønsket og positivt for alle.

 BDSM skal være så sikkert som mulig, og det er lite skader forbundet med BDSM. Dette er nok fordi at BDSM-ere forbereder seg, setter søkelys på sikkerhet når vi leker og er oppmerksomme på hverandres reaksjoner underveis.

Mange BDSM- aktiviteter har også svært lav risiko. Det er viktig at man skaffer seg kunnskap om de tingene man har lyst til å prøve, det gjelder uansett om man er topp eller bunn.

 For at det man driver med skal kunne kalles BDSM så må det være samtykkende. Det betyr at alle har vist at de ønsker å delta. Samtykket bør være informert. Det vil si at man vet hva man skal gjøre, og om alle konsekvensene det kan få.

Samtykket gjelder bare for det man har snakket om. Å si ja til å bli bundet fast betyr for eksempel ikke at man samtidig har sagt ja til sex. Samtykket kan også trekkes tilbake når som helst. Det kan man gjøre ved å si nei, trekke seg unna, eller å bruke stopp-ord. Et stopp-ord kan være et hvilket som helst ord, men det bør være lett å uttale og enkelt å huske. Rødt er det vanligste, og når det brukes skal all aktivitet stoppe øyeblikkelig.

 LEKENDE SEKSUALITET

Det virker kanskje rart at BDSM-ere kaller det å ha BDSM sex for å «leke», men Midoris definisjon på BDSM er at «BDSM er herlig, barnlig lek med voksne seksuelle privilegier og kule leker».

Jeg liker den definisjonen veldig godt, fordi det formidler den gleden, kreativiteten og overskuddet som finnes i BDSM. Alle liker ikke BDSM, men hvis du er en av de som har lyst til å teste det, så ønsker jeg deg lykke til på veien inn i dette fantastiske universet.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

4.9 / 5. 19

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This