Dagens tips handler om hva du bør gjøre hvis barnet ditt kommer ut av skapet som for eksempel lesbisk eller bifil.
Når barnet ditt forteller deg at hen ikke er heterofil så bør du ikke hoppe inn i en lang enetale. Si at du er glad for at hun eller han fortalte deg det, og spør gjerne om hva den seksuelle orienteringen (for eksempel panfil eller homofil) betyr for barnet. Kanskje har barnet forelsket seg i noen av samme kjønn, eller har lest noe om skeive og kjent seg igjen. La barnet fortelle så mye som de er komfortable med, men ikke spør og grav unødig.
Gode foreldre vil at barna skal få et så godt liv som mulig, og at de skal bli lykkelige. I tillegg så har man ofte noen forventninger til hvordan livet til barna skal se ut. Det er ikke rart om disse forventningene er formet av det heteronormative samfunnet vi lever i slik at man har sett for seg at barnet skal finne en partner av et annet kjønn. Det er ikke uvanlig å føle en slags sorg over det livet du trodde barnet ditt skulle få, men det er viktig at du ikke uttrykker dette til barnet. Snakk gjerne med en profesjonell som en psykolog eller sexolog hvis du har behov for å dele hva du føler rundt dette. Ofte så trenger man bare å justere forventningene litt.
Det er viktig å vite at de av oss som skeive i Norge oftest lever gode liv. Homofobi og bifobi finnes og man skal ikke underslå hvordan diskriminering av skeive påvirker oss, men en ny undersøkelse viser at homofile og lesbiske i dag stort sett har det like bra som alle andre. Det er ikke rart om man føler på bekymring for hvordan livet til barnet ditt vil bli, men noe av det viktigste du kan gjøre er å være positiv og støttende.
Unngå å håpe på at barnet likevel skal være heterofilt, eller at det skal ombestemme seg. Det er lurt å være tydelig på at du er like glad i hen uansett hvilken seksuell orientering de har, men det er lite sannsynlig at et barn som kommer ut av skapet har misforstått. Som regel så har man vurdert det en tid før man forteller det til noen.
Du har ikke gjort noe feil som forelder, og det er ikke vits i å prøve å styre barnets utvikling på dette området. Konverteringsterapi virker ikke, og det å forsøke å behandle bort en positiv og sunn seksualitet ville dessuten vært et overgrep. Forskning viser at seksuell orientering i stor grad er medfødt.
Vis til barnet at du mener at alle seksuelle orienteringer er like bra både i ord og handling. Du må ikke å kle deg i regnbuer eller å plutselig bli veldig opptatt av å anbefale mulige partnere av samme kjønn, men vær bevisst på å respektere deres identitet nå som du vet om den.
Det er ikke din jobb å informere andre om barnets orientering. La barnet komme ut i sitt eget tempo og på sin egen måte. Dersom det er aktuelt så tips gjerne skolen om å invitere Rosa kompetanse eller sexolog for å snakke om positivt mangfold i seksualitet og kjønn på skolen. Dette vil øke kunnskapen til både undervisere og elever.
I tillegg så er det enda viktigere enn før at du jobber for at andre barn skal slippe å komme ut av skapet. Bidra til å lage et samfunn der man bruker nøytrale begreper for å spørre om noen har partner eller lignende, og hvor mangfold er en så stor selvfølge at man ikke trenger å komme ut lenger fordi alle vet at man ikke skal anta seksuell orientering. Hvis du vil lese mer så anbefales boken «Denne boka er homo» av James Dawson. Den passer for barn fra ca. 12 år, og er også fin for foreldre.