3.7
(3)

Vi har ofte en veldig snever oppfatning av hvordan en vulva “skal” se ut. Mange ser for seg en hårløs vulva som er helt symmetrisk, med en liten klitoris og indre kjønnslepper som er mindre enn de ytre. Dette fører til mye unødig bekymring og usikkerhet.

Vulvaer er svært mangfoldige, og det finnes ingen fasit på hvordan de skal eller må se ut.

Klitoris er det eneste organet vi har som kun produserer nytelse. Den har mer enn 8.000 nerveendinger og er vanligvis dekket av en liten hette som kan trekkes tilbake.

En penis har ca. halvparten så mange nerveendinger som en klitoris. Det er innenfor normalvariasjonen å ha en klitoris som er mellom 0,2-3,5 cm. lang, men det trenger slett ikke å være noe galt fordi om man har en som er større eller mindre.

De indre kjønnsleppene som ligger på begge sider av skjedeåpningen er vanligvis mellom 1,2 og 10 cm. lange. Noen tror at det er galt hvis de indre kjønnsleppene stikker ut forbi de ytre, men dette er helt normalt.

De er også ofte asymmetriske med både ulik bredde og lengde. Hvis man plages av at kjønnsleppene gnager mot klærne eller at det er ubehagelig å sykle, så kan man oppsøke lege for å spørre om hjelp.

Det er svært sjelden at vi ser vulvaer. Selv om man ser nakne mennesker i en garderobe så får man vanligvis ikke se hele vulvaen. Det er også sjelden å vise fitter på TV eller i film særlig i en kontekst hvor de ikke blir seksualiserte, som for eksempel i porno.

Når man sjelden eller aldri får se dem så blir det vanskelig å vite hva som er normalt. Man kan få et lite inntrykk av mangfoldet som finnes av å se på kunstverket The great wall of vaginas (som strengt tatt burde hete The great wall of vulvas). Den er lagd av Jamie McCartney og viser gipsavstøpninger av mange vulvaer. Bilder av kunstverket kan sees her.

Fordi kvinnelig seksualitet har blitt forsøkt kontrollert og at mange har blitt påført skam for sitt eget kjønnsorgan gjennom tidene har det oppstått mange myter om fitter. Det har også blitt tabu å nevne dem.

Vi er glade for kunnskapen om vulvaer øker, og at det nå for eksempel har kommet et eget vaginamuseum i London. Vulvaer kan være hårete eller ikke, ha fregner eller pigmentforandringer, være veldig eller lite våte, ha født barn eller ikke, ha mensen eller ikke og sitte på en kvinne eller ikke.

Hvis du har vulva og ikke har sett på den, så anbefaler vi å kle av seg, sette et bein på en stol og holde eller plassere et speil under vulva slik at du kan se den. Skill gjerne kjønnsleppene med fingrene og se hvordan klitoris og skjedeåpningen ser ut. Kanskje syns du vulvaen din er rar, vakker eller lærer noe nytt om den? Uansett så er alle fitter bra fitter!

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

3.7 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This