5
(6)

«Hore» eller «gammel gris»? Det er på tide å snakker med positivt om det å bare nyte.

Seksualitet er et tabubelagt tema som det kan være vanskelig å snakke om. I tillegg er norsk kultur ganske gjennomsyret av protestantisk måteholdenhet. Mange har en holdning om at det er «horete», spesielt for kvinner, å si ja til nytelse og ellers ta for seg av det man har lyst på. Voksne menn som snakker positivt om lyst får raskt et stempel som «gammel gris». Hva kan vi gjøre for å tillate både andre og oss selv mer nytelse?

Det trengs en holdningsendring i samfunnet hvor vi blir bevisstgjorte på at nytelse er bra for oss. Orgasmer kan hjelpe mot stress og gi bedre søvn, men de er først og fremst bare veldig deilige, og det er nok. Man burde ikke være nødt til å argumentere for å gi seg selv nytelse, men mange føler dessverre at en må rettferdiggjøre og gjøre noe godt for seg selv.

Føler du at det er utfordrende å slippe løs og tillate deg selv å si ja til ting du har lyst til å gjøre, eller å spørre om det du vil ha, så har vi noen tips.

Øv gjerne på å si ja til ting. Når noen spør deg om å ha sex, eller du får lyst til å onanere: Tenk på om du har lyst og si ja eller nei ut fra det. Hvis du føler at du ikke burde: Kjenn på om det er fordi du ikke vil, eller om du bare ikke tillater deg å gjøre det av en eller annen grunn.

Unngå å tenke at du må fortjene glede eller nytelse. Ikke vent til du er tynn nok, til du har gjort noe du ikke har lyst til først, eller til du ikke har noe som helt annet å gjøre.

Da er risikoen stor for at det kanskje ikke blir gjort. Start med enkle ting i hverdagen og utfordre deg selv hvis du klarer det. Ta på deg det klesplagget du har lyst til selv om du tenker at du burde spare det, dans til musikken du hører på radioen når du er alene, og onaner når du vil. Ikke utsett glede unødig.

Jobb med selvbildet. Det å ha et dårlig selvbilde kan gi en følelse av at man ikke fortjener seksuell tilfredsstillelse. Samfunnets oppfatning av hvem som tillates å ha en seksualitet, skam og oppdragelse påvirker også hva vi tenker om oss selv. Man kan få hjelp til å jobbe med dette hos en terapeut eller sexolog.

Hedonisme er en filosofisk teori som går ut på at målet med enhver handling er å oppnå mest mulig nytelse.  De færreste av oss har mulighet til å være 100 prosent hedonister og kun sette søkelys på hva som gir oss nytelse, men kanskje kan vi lære noe av denne teorien.

Vi har alle ting vi må gjøre som vi ikke får glede eller nytelse av. For noen er det jobb, å trene, å spise variert og sunt, å ta medisiner, eller lignende, og disse tingene bør vi fortsette å gjøre. De fleste har likevel tid til overs hvor vi kan være mer hedonistiske.

Dagens tips er å være litt mer hedonistisk, tenke på hva som ville gitt deg mer seksuell tilfredsstillelse, og gjøre mer av det.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 6

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This