5
(4)

Seksualitet er et tema som diskuteres mye, og da gjerne med en oppfatning om at sex er noe som hører de, unge, vakre, funksjonsfriske og normative mennesker til. Et emne som ofte kommer litt i bakgrunnen er vår toleranse for mangfoldet som finnes i seksualitet.

Vi er sosialiserte til å tenke at det mest vanlige er det beste i mange sammenhenger, og vi går også ut ifra egne preferanser når vi skal definere hva som er riktig eller bra å like. Mange har et script, et manus, i hodet over hva sunn og god seksualitet er. Det går gjerne ut på at det er heterofil, penetrerende sex mellom slanke cispersoner uten funksjonshemminger. Hvis noen utfordrer dette bildet kan det gjøre at vi reagerer negativt, bevisst eller ubevisst.

I tillegg ser man ofte at det innenfor mindre miljøer, for eksempel i homomiljøet, danner seg holdninger og meninger om hva som er passende og upassende seksuell oppførsel.

Om noen deler våre preferanser eller er tiltrekkende for oss bør ikke være avgjørende for om vi kan diskutere ulike tema med dem. Det å snakke om seksualitet er ikke reservert for flørting.

Hvis det av en eller annen grunn er ukomfortabelt å diskutere seksualitet med noen så er det alltid lov å si nei, men unngå i alle fall å si ting som «Har du sex?», «Jeg vil helst ikke tenke på at sånne som deg er kåte» eller lignende. Dessverre er det slik at eldre, store mennesker, skeive og funksjonsvarierte kan oppleve at andre blir overrasket over at de har en seksualitet, og i hvert fall en positiv eller normbrytende seksualitet.

BDSM og fetisjer er et klassisk tema som de som ikke deler interessen kan synes er vanskelig å diskutere. Ofte handler det om mangel på kunnskap om hva det egentlig er, fordommer, at man kjenner motvilje mot å prøve det selv, eller frykt for det ukjente.

I BDSM finnes det er uttrykk som heter «Your kink is not my kink, but your kink is ok». Det uttrykker på en enkel måte at man ikke liker det selv, men at man respekterer at andre har egne preferanser. Det kan mange andre lære av.

Det snakkes mye om negative sider ved at noen går over andres grenser. Det er en viktig debatt å ha, og det bør vi absolutt fortsette å diskutere. I tillegg kan vi reflektere litt over at det at andre snakker om nytelse og lyst ikke trenger å ha noe med oss personlig å gjøre. Selvsagt er det ikke ok å dytte sin seksualitet på noen som ikke har samtykket til det, men vi bør respektere andres behov for å snakke om kropp og lyst. Du trenger ikke å forstå det de liker for å respektere det.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 4

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This