5
(3)

Denne uken handler dagens tips om det å snakke med barn om seksualitet, på forskjellig nivå og i forskjellige situasjoner.

I dag handler dagens tips om nettvett og bildedeling.

Alle foreldre må i dag ha gjort seg noen tanker om hvordan de skal snakke med barnet om nettvett, og dere må være klare for å prate om det tidlig.

Start allerede gjerne fra de begynner å bli nysgjerrige på hva dere bruker mobilen til.

Ulike skoler introduserer internettbruk på ulike tidspunkt, så start gjerne når skolen sier ifra at de gjør det.

En absolutt siste frist er når det blir snakk om at barnet får sin egen mobil. Ikke stol på at barnets uskyld blir bevart av programvarer som sperrer ulike typer innhold. Nå gjelder det å gi barnet kunnskap, nettopp for at barnet skal få nok kunnskap til å unngå det som er skremmende og ubehagelig for barn på internett.

Dere må snakke med barn om at det er mange ungdommer som liker å sende hverandre nakenbilder. Ikke fordøm disse ungdommene og si at det er dumt av dem. Men fortell gjerne at om noen vil gjøre det er det «lurt å bruke hodet, og ikke ta med hodet».

Altså, ikke ta med ansiktet i bildene. Dette sier du ikke fordi du vil oppfordre barnet til å sende nakenbilder, men for at barnet skal vite dette lenge før dagen eventuelt kommer at det er blitt ungdom og vil sende nakenbilder. Det blir som å lære dem å passe seg for trafikken. Du starter å lære barn det lenge før det går alene i trafikken. Det samme gjelder bildedeling.

Fortell også at det finnes voksne som prøver å lure til seg sånne bilder. Fortell at disse voksne ofte klarer å se ut som andre barn eller ungdommer på nett, og kan få tak nye bilder ved å sende bilder de allerede har av andre barn.

Fortell også at de kan lure barnet til å tro de er venner. Si derfor at det er fint om barnet forteller om venner de får på nett, og vær klar på at dere ikke blir sinte om barnet sender bilder til noen.

Måten disse voksne opererer på er svært manipulerende, og de kan true barnet med å spre bilder av de om de har klart å lure barnet. Disse truslene kan brukes til å få barnet til å sende flere bilder, eller gjøre andre ting.

Dere vil derfor at barnet skal vite at om dette skjer, så er det trygt å fortelle dere om det. Barn vil gjerne prøve å skjule det, fordi de fort kan tro på det når den voksne sier det er deres feil.

En annen viktig del med nettvett er at barn også her må få demonstrert fra dere voksne at barnets samtykke betyr noe. Be alltid barn om lov til å ta bilder, og spør alltid om lov til å dele bilder med andre.

Generelt sett bør et barn være i stand til å forstå forskjellen mellom at noe for eksempel deles på Facebook opp mot det at noe deles i melding kun til besteforeldre før du spør et barn om samtykke til det.

Et informert samtykke fra barnet krever at det har nok abstrakt forståelse til å begripe hva det vil si at noe vises for mennesker det ikke kjenner på sosiale media.

Videre gjelder det å snakke med barnet om at det selv ikke skal dele bilder av andre barn uten lov.

Dette må innlæres som like naturlig som at barnet ikke skal stjele fra andre. Det å sende bilder av andre uten lov blir på et tidspunkt i barnets liv noe som kan skape store problemer for det. For ikke å snakke om problemene det kan skape for de som de deler bilder av. Derfor er det selvfølgelig viktig at dere voksne har vist respekt for barnet selv.

Sjekk gjerne denne episoden av nettserien Sexterapi der vi snakker om barnas seksualitet:

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 3

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This