5
(1)

Denne uken handler dagens tips om det å snakke med barn om seksualitet, på forskjellig nivå og i forskjellige situasjoner.

I dag handler dagens tips om samtalestartere for barn opp til barneskolealder.

Ofte er det best å forsøke å svare så godt man kan når barnet selv bringer temaer som har med sex, kropp og kjærlighet på banen. Men noen ganger er det nødvendig at vi som voksne tar det opp. Da kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Under følger noen tips til ulike setninger som kan sette samtalen i gang. Husk at for barnet er det viktigste at du forklarer tålmodig, ikke at du kan alt på rams eller klarer å si alt uten å snuble litt i ord av og til. Små barn trenger enkle forklaringer, men ikke pakk det inn i ulne begreper.

Husker du da du spurte meg om…?

Husker du da vi pratet om…?

Det er noe vi aldri har prata om før, som vi godt kan prate om nå!

Jeg fant en fin video/bok som jeg tenkte vi kunne se på sammen!

Ser du den søte babyen der, har du noen gang lurt på hvor babyer kommer fra?

La oss lære oss et nytt ord i dag, og snakke om hva det betyr! Det kan være privatliv, grenser, nettvett, vulva, penis, her kan du velge og vrake.

«Aldersadekvat informasjon», altså alder som passer til den alderen barnet er, i denne alderen betyr gjerne korte, men sanne forklaringer. Barn kan så klart merke om du blir usikker på hvordan du skal si noe, men det fine med barn er at de også godtar at du kommer tilbake til ting seinere.

Da er det kanskje ikke så viktig lenger, for hei der var en fin stein, men det er heller ikke verdens undergang. Myten om den store samtalen om «blomsten og bien» er for lengst gått ut på dato.

Bruk heller kreftene på å la barnet skal få lov til å undre seg og spørre deg om det meste, og svar så godt du kan underveis. Hvis du blir stresset over spørsmål og lurer på om det er for tidlig for barnet å lure på sånne ting det spør om, er antageligvis svaret nei.

Har barnet spurt, er det fordi temaet har dukket opp i deres verden.

Sjekk gjerne denne episoden av nettserien Sexterapi der vi snakker om barnas seksualitet:

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This