5
(2)

Det er mange ulike måter å være en familie på, med eller uten barn. For de av oss som ønsker oss barn så kan det å få og/eller oppdra barn sammen med en venn være noe å vurdere.

Det kan være mange grunner til at man vurderer å få barn og/eller oppdra dem sammen med en venn. For eksempel at man er aseksuell, at man ikke har en partner å få barn sammen med og ikke vil gjøre det alene, eller at man er homofil. Barn trenger kjærlighet og stabilitet og det kan de like gjerne få av noen som er venner som kjærester. Vennskap kan være mer langvarige og stabile enn romantiske forhold.

En måte å gjøre det på er å avtale å få barn med hverandre hvis det er biologisk mulig. Hvis dere begge ønsker dere barn og ser for dere et godt samarbeid om oppdragelse, så er det ingenting i veien for å gjøre det. Det er en klar fordel hvis dere har sammenfallende verdier, kommuniserer godt og åpent, og har realistiske forventninger til hverandre. Det er for eksempel ikke lurt å gå inn i noe slikt med en hemmelig forhåpning om at dere skal bli romantiske partnere bare dere får et barn sammen. Husk at dere må sette barnets behov i sentrum, slik alle foreldre bør gjøre.

Det anbefales å skrive en avtale, gjerne sammen med advokat, for å avtale for eksempel omsorgsfordeling, arv, om dere skal bo sammen, fordeling av utgifter, og hva som skal skje hvis en av dere for eksempel får en partner som blir en steforelder. En kontrakt kan selvsagt ikke beskytte dere mot alle eventuelle utfordringer, men kan være positiv både for å få tenkt igjennom hvordan dere vil ha det, og å forberede dere på situasjoner som kan oppstå.

Venner kan også avtale å oppdra barn sammen selv om man ikke har fått dem med hverandre. Mange venner sitter barnevakt for hverandres barn eller hjelper hverandre på andre måter, men det er ingenting i veien for å flytte sammen i et kollektiv eller å samarbeide mer enn det som er vanlig. Foreldre har godt av alenetid og barn har godt av å ha flere omsorgspersoner rundt seg. Det å oppdra barn sammen med venner er hverken bedre eller verre en å være et par, eller aleneforelder, men det er et av flere gode alternativer.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 2

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This