5
(5)

Er du ny i et miljø, eller har du oppdaget en ny side av deg selv? Da kan det være nyttig å ha en mentor, en likemann eller guide som kan hjelpe deg med å finne deg til rette. Dagens tips handler om det å ha en mentor.

Vi har alle vært nye en gang og lært av andre. Noen er takknemlige for hjelp de selv har fått, liker å dele kunnskap med andre, og klarer å holde seg relativt objektive når de blir bedt om råd. Slike mennesker kan bli gode mentorer. Når du er på utkikk etter en mentor så kan det være lurt å se etter noen som er trygg på seg selv og sin egen rolle, er i stand til å innrømme det når de har gjort feil, kommuniserer godt, og har kunnskap og erfaring. Det er en bonus hvis de har et stort nettverk, slik at de kan introdusere deg for andre med samme orientering eller interesse.

Første steg er å spørre om noen kunne tenke seg å være din mentor. Du kan skrive det i en profiltekst på nettet, eller spørre mennesker du møter i miljøet. Hvis de er interesserte, så er det lurt å snakke litt om hva man forventer av hverandre i en slik rolle og hva du ønsker hjelp til. Husk at du på ingen måte må si ja selv om noen tilbyr seg. Dere bør være en bra match.

En mentor er noen som du kan snakke åpent med uten å tenke på om man er attraktiv, passer inn, eller sier de rette tingene. Derfor bør man ikke ha sex, eller være romantisk tiltrukket av hverandre. Mentoren er en person som du kan tenke litt høyt sammen med, som har ditt beste i fokus, og som kan spare deg for å gjøre nybegynnerfeil.

Ha gjerne mentorer med samme rolle. Hvis du driver med BDSM og ser for deg at du vil være underdanig, så betyr ikke det at din mentor bør være dominant. Det kan derimot være fint å ha en mentor som har gått den samme veien som du vil gå, slik at dere i større grad kan dele erfaringer. Det er selvsagt ikke noe i veien for å ha en dominant mentor hvis du vil, men vær da ekstra bevisst på at de ikke dominerer deg, eller bare former deg etter eget ønske.

Husk at du fortsatt har ansvar for deg selv. En mentor kan gi råd og tips, men skal ikke ta avgjørelser for deg. For eksempel hvis du nettopp har kommet ut som lesbisk så kan en mentor hjelpe deg å skrive en datingprofil, eller trøste deg etter en håpløs date, men hen bør ikke bestemme over deg. En mentor er ikke en terapeut eller behandler, og skal heller ikke fungere som det.

Fokuser på det du vil vite og lære, og gi gjerne beskjed når du ikke lenger trenger en mentor. Det må ikke alltid være en tydelig overgang, men hvis du føler at du har fått nok hjelp, så kan det være lurt å formidle dette slik at mentoren vet at hen ikke lenger trenger å ha like sterkt søkelys på dine ønsker. Kanskje blir dere venner for livet etterpå, eller kanskje har du fått det du ønsket og kan gå videre med ny og verdifull kunnskap og selvinnsikt.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 5

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This