5
(1)

Vi har tema-uke om fertilitet og i dag er vi kommet fram til de av oss som er homofile.

De av oss som er homofile og/eller lever i likekjønnede par møter både biologiske og juridiske hindre for å kunne bli foreldre.

Mange likekjønnede par vurderer for eksempel adopsjon, men det er dessverre mange land som ikke tillater barn å bli adopterte til homofile. Dagens tips handler om hvilke muligheter man har for å kunne bli gravid og få egne, biologiske barn.

En mulighet er også å inngå en avtale med noen man kjenner om å få barn sammen. Da kan den ene bidra med sæd og den andre inseminere seg selv.

Sæden bør være så fersk som mulig, maks 24 timer. Det er stort sett like gode resultater med å inseminere selv som å gjøre det i en klinikk. Det anbefales å kontakte en advokat på forhånd og skrive en avtale for hvordan man ønsker at samvær, økonomisk ansvar og arv skal fordeles hvis dere blir gravide. Eventuelle partnere kan også adoptere barnet.

Kvinner

I Norge har lesbiske kvinner rett til å kunne få assistert befruktning. Dette er en relativt kostbar prosess, men gir ofte resultat. Uansett om donor var anonym eller kjent fra starten av så får barnet rett til å vite hvem sæddonor var senest når det blir 18 år i Norge.

Hvis man ikke ønsker at donor skal bli kjent på noe tidspunkt så kan man reise til utlandet, for eksempel til Danmark eller England, og kjøpe donorsæd der. Man kan bli inseminert i utlandet, eller ta med seg frossen sæd hjem og gjøre det selv. Nå som eggdonasjon blir tillatt i Norge så kan det også bli mulig for en kvinne å donere egg til sin partner, som kan bære fram barnet deres.

Menn

For homofile menn så er det dessverre ikke en mulighet å få barn med donoregg i Norge fordi surrogati fremdeles er forbudt. Noen menn reiser derfor til utlandet for å få barn med surrogatmor. Når barnet er født så kan det adopteres av en eventuell partner.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This