5
(1)

Når vi snakker om å ha sex for første gang så bruker mange uttrykket «å miste jomfrudommen».

Dette uttrykket peker gjerne på kvinner som har penetrerende sex i vagina med en mann for første gang. Sex er så mye mer enn det!

I tillegg så peker ordet jomfru på gammeldagse holdninger om at det er om å gjøre for kvinner å holde seg mest mulig “rene”.

Mennesker av alle kjønn bør ha så mye samtykkende sex som de ønsker, og om man har hatt mye eller lite sex, med få eller mange mennesker påvirker ikke ens verdi i det hele tatt. Dessuten så er det veldig snevert å bare regne med heterofil sex.

Et tips er å bytte ut «å miste jomfrudommen» med å debutere seksuelt.

Ved å si at noen debuterer seksuelt så inkluderer man mennesker av alle kjønn og seksuelle orienteringer. Ellers vil for eksempel kvinner som har sex med kvinner aldri «miste jomfrudommen», uansett hvor mange de har sex med.

Sex er en stor kilde til glede, en måte å vise kjærlighet og tilknytning til en partner på, og viktig for de aller fleste av oss. Derfor er det viktig at vi bruker språk som gjør at alle føler seg inkludert.

Det er heller ikke slik at man endrer seg på noe grunnleggende nivå ved å ha sex, og det å slutte å bruke uttrykket jomfrudom vil kanskje ta bort noe av de heteronormative og patriarkalske assosiasjonene som følger med dette ordet, særlig for kvinner.

Det fine med å debutere seksuelt er at man kan legge de handlingene man vil i det, og man kan debutere seksuelt mange ganger. For eksempel så kan man debutere seksuelt ved å ha sex med noen av et annet kjønn for første gang, å ha analsex for første gang eller å onanere for første gang. Å bruke et mer presist språk vil også gjøre kommunikasjon rundt sex lettere for alle.

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This