En 76 år gammel mann fra Østlandet er dømt til fengsel for overgrep mot ni av sine stebarnebarn over en periode på minst 16 år.
Overgrepene skjedde ifølge dommen i perioden fra høsten 2002 eller våren 2003 til våren 2019. De yngste barna var i fem-seks-årsalderen da overgrepene startet, ifølge dommen fra en tingrett i Viken fylke.
Under rettssaken sa mannen seg skyldig i flere av forholdene. Han sa også at han siden puberteten hadde reagert seksuelt av å tenke på å kose med gutter fra femårsalderen, og at han hadde forstått at han var pedofil før midten av 70-tallet. Han opplyste også at han tidligere var en del av et pedofilt miljø i Norge.
Saken ble rullet opp etter at det yngste av barna i 2019 fortalte om overgrepet. Deretter ble overgrepene mot de øvrige barna avslørt.
Ifølge dommen har overgrepene fått konsekvenser for den psykiske helsen til flere av barna. De eldste har også uttrykt dårlig samvittighet for at de ikke fikk stanset mannen tidligere, slik at de kunne ha forhindret overgrep mot de andre barna.
Mannen er også tidligere dømt for overgrep mot barn og var også siktet i en større pedofilisak for flere år siden.
Under rettssaken ba aktor om tolv års forvaring med en minstetid på åtte år. Retten kom fram til at en tidsbegrenset straff på tolv år er tilstrekkelig på grunn av mannens høye alder, og at det er lav fare for at han vil utgjøre en fare for nye overgrep når han slipper ut.
Han er også dømt til å betale en samlet erstatning på 2,4 millioner kroner til de ni ofrene i saken.
Mannens forsvarer, advokat Trond Dyvik, sier til NTB at det foreløpig ikke er tatt stilling til om de vil anke dommen.
Aktor Erik Førde har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
DERFOR PUBLISERER
VI DENNE SAKEN
Hva har denne nyhetssaken på en sexpositiv nettside å gjøre, tenker du kanskje? Vi skriver om dette fordi vi ikke vil late som om seksualitet ikke har negative sider.
Sex uten samtykke, enten det er i kombinasjon med vold og trusler eller ikke, er ikke sex, det er overgrep og en kriminell handling som bør både anmeldes og straffes.
Både overgriper og offer kan være personer man ikke ser for seg i disse rollene, og sånn sett kan dette skje med hvem som helst, uansett status, roller, alder, kjønn, seksuell legning og etnisk, kulturell eller sosial bakgrunn.
Dersom du er blitt utsatt for overgrep bør du ta kontakt med fastlegen din eller ditt lokale krisesenter, politiet på 02800, er liv og helse i fare kan du ringe 112, støttesenter for kriminalutsatte på 800 40 008, eller du kan ta kontakt med DIXI Ressurssenter, som er et lavterskeltilbud for deg som er utsatt for seksuelle overgrep, eller kjenner noen som er utsatt, på telefon 22 44 40 50.