5
(1)

1. desember er dagen da hele verden markerer solidaritet med de over 36 millioner menneskene på kloden som lever med aids, og dette er også en dag der vi minnes alle de vi har mistet. 

En av de viktigste tingene en kan gjøre på denne dagen er å sette seg inn i hvordan aids smitter og å samtidig kanskje bli kvitt noen fordommer om mennesker som lever med hiv eller aids.

Gamle smittefordommer

Humant immunsviktvirus (HIV) smitter gjennom ubeskyttet seksuell kontakt som vaginal eller anal penetrerende sex, blodkontakt, eller fra mor til barn under graviditet, fødsel eller amming.

Noen er fremdeles redde for å ha kontakt med noen som er hivsmittet, men man kan ikke bli smittet av å gi en klem, å dele toalett, å bruke samme glass eller lignende. Det har så vidt vi vet ikke skjedd at noen er blitt smittet av spytt, og det er ikke så rart med tanke på at man trenger syv liter spytt før virusmengden blir stor nok til det. Sjansen for å bli smittet av oralsex er ekstremt liten.

Viktig å teste seg

Aids er en betegnelse på tilstanden som oppstår når flere av en rekke sykdommer eller symptomer oppstår sammen på grunn av hiv. Aids er et resultat av en hiv-infeksjon som har pågått over tid og ført til at immunsystemet har blitt brutt ned. Mange får ingen symptomer på hiv, derfor er det viktig å teste seg jevnlig. Dersom du blir smittet er det svært viktig at du kommer raskt i gang med behandlingen.

Det anbefales å bruke kondom når du har sex for å unngå både hivsmitte, andre typer smitte og uønsket graviditet. Bruk også glidemiddel både ved analsex og vaginal sex, fordi det både gjør sex mer behagelig, og minsker sjansen for at kondomet sprekker eller at dere får rifter i slimhinnene.

Tabletter som hindrer smitte

Du kan også ta kontakt med fastlegen din eller Olafiaklinikken i Oslo, for å få tabletter som kan forhindre smitte. Det finnes to ulike: posteksponeringsprofylakse (PEP) som man tar etterpå hvis man har vært i en situasjon med stor risiko for smitte, og preeksponeringsprofylakse (PrEP) som man kan ta fast eller på forhånd for å unngå å bli smittet. Legevakten kan skrive ut PEP, og disse bør tas innen 48 timer etter at man har vært utsatt for smitte. Det gjøres individuelle vurderinger av hvem som får medisinene. For mange er PrEP en viktig trygghet.

Store fremskritt i behandlingen

De fleste som får hiv i Norge i dag får raskt behandling for sykdommen og har ikke mye kortere forventet levetid enn andre. Ettersom behandlingene blir bedre øker den forventede levealderen. Når behandlingen er vellykket er man ikke smittsom i det hele tatt. Behandlingen er livsvarig og har noen bivirkninger, men virkeligheten for hivsmittede og deres partnere er en helt annen i dag enn for ganske få år siden. Likevel anbefaler vi å bruke kondom og å teste seg jevnlig. Det er det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli smittet og for å unngå å spre smitte videre.

Vis din solidaritet

Det er mange måter å vise solidaritet med de som er hivsmittet eller aidssyke, den enkleste er kanskje å vise det ved den røde sløyfen.

I 1991 gikk en gruppe kunstnere i USA sammen for å skape et meningsfylt symbol som skulle representerte støtte og solidaritet for mennesker med hiv og aids, og omsorgspersonene rundt dem. Kunstnerne ville bruke kunst til å fremprovosere dialog rundt aidskrisen tidlig på 90-tallet i USA. Gjennom The Red Ribbon project ønsket de å skape en visuell påminnelse om problematikk knyttet aids, uten å være konfronterende eller representere en politisk agenda. Den røde sløyfen inviterte til samtale om en sykdom mange ikke ville snakke om, og bidro til å spre kunnskap og bryte ned fordommer.

Originaloppskriften på sløyfen bestod i å klippe en 15 cm lang rød sløyfe, folde den og feste sløyfen til en sikkerhetsnål. Sløyfen ble allemannseie i forbindelse med Tony Awards i 1991. Frivillige hadde gått sammen om å produsere 3000 sløyfer, én til hvert sete i teateret der utdelingen ble avholdt. Skuespilleren Jeremy Irons var en av de første som vandret på scenen med en sløyfe festet i jakkeslaget. I etterkant ble sløyfen raskt anerkjent internasjonalt som et kraftfullt symbol på solidaritet, og har blitt båret av ulike kjendiser, politikere og vanlige folk i alt fra offentlige fora til gatelangs. Målet har vært at sløyfa skal være enkel å produsere og fritt tilgjengelig for alle som sympatiserer med kampen mot hiv og aids. (Kilde: HivNorge)

Hva synes du?

Klikk for å gi karakter.

5 / 5. 1

Din tilbakemelding er viktig for oss, gi karakter.

Share This